Ostatnio na popularności zyskał weganizm, czyli filozofia życiowa, która zakłada maksymalne ograniczenie wkładu człowieka w cierpienie innych istot poprzez wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego z życia. Ludzie przechodzą na weganizm ze względów etycznych i światopoglądowych, zdrowotnych, ekologicznych, społecznych lub ekonomicznych.
Produkty w diecie wegańskiej
Pierwszym krokiem każdego weganina jest zmiana diety na roślinną. Nie wolno spożywać żadnego rodzaju mięsa, w tym ryb, produktów mlecznych i ich pochodnych, jaj, miodu oraz wszystkich dodatków żywnościowych wytwarzanych ze zwierząt lub ich wydzielin. Ze względu na rosnący popyt w sklepach pojawiły się wegańskie kotlety zbożowo-warzywne lub strączkowe, napoje oraz jogurty sojowe, migdałowe i owsiane, substytuty jaj oraz bloki tłuszczowe imitujące ser. Warto jednak wiedzieć, że istnieją naturalne produkty typu wegańskiego Kraków i inne miasta wojewódzkie zapewniają dostęp do sklepów, w których można znaleźć wegańskie zamienniki, ale możemy także zaopatrywać się w sieci. Od czasu do czasu można zjeść wegańskie żelki, ale na co dzień weganin powinien odżywiać się tak, aby pokryć zapotrzebowanie na białko i inne składniki odżywcze. Doskonałym roślinnym źródłem białka są strączki, z których można tworzyć dania na ciepło oraz pożywne pasty na zimno. Na przykład z ciecierzycy, pasty tahini, soku z cytryny, oliwy oraz przypraw zrobimy hummus, czyli pastę do chleba lub dip do pity i słupków surowych warzyw. Takie potrawy mogą stać się elementem diety wegańskiej na co dzień.
Na diecie wegańskiej można korzystać z gotowych produktów imitujących smaki tradycyjnej kuchni albo postawić na składniki i potrawy naturalnie wegańskie. Nie ma jednego dobrego sposobu na prowadzenie takiego stylu życia, ale należy pamiętać, by stawiać na zdrowe jedzenie dla własnego dobra.