Przyjmowanie liposomalnej witaminy C

Najpopularniejszych naturalnym sposobem na wzmocnienie organizmu w okresie wzmożonej zachorowalności, jest spożywanie z pokarmem dużej ilości witaminy C. Jednak należy pamiętać, że wiele produktów spożywczych powoduje zmniejszenie jej wchłaniania. 

Jak przyjmować witaminę C?

zażywanie liposomalnej witaminy cIstnieje wiele sposobów na spożywanie tej cennej witaminy, ale nie każdy jest wystarczająco skuteczny. Oczywiście najważniejsza jest profilaktyka, czyli codzienne przyjmowanie jej w odpowiednich dawkach. Przeciętnie wraz z pokarmem, jesteśmy w stanie zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C w wysokości czterdziestu paru procent. Resztę brakującej dawki, można uzupełnić preparatami aptecznymi. Mogą to być suplementy diety, lub leki z zawartością tej witaminy. Jednak najlepsze jest zażywanie liposomalnej witaminy C, ponieważ jej wchłanianie jest na poziomie dziewięćdziesięciu pięciu procent. Dzieje się tak, gdyż witamina jest w formie liposomów, czyli mikroskopijnych kapsułek lipidowych, które rozpuszczają się dopiero w jelicie cienkim, skąd jest wchłaniana witamina C. Zwykłe tabletki są w części trawione przez enzymy trawienne, kwas żołądkowy oraz żółć, przez co do jelita trafia tylko jej niewielka dawka. Podobnie bywa z witaminą obecną w produktach spożywczych, która bezpowrotnie ginie w jakimś procencie w układzie trawiennym. Chcąc skutecznie wzmocnić swój organizm przed groźnymi infekcjami i wirusami, trzeba zażywać liposomalną witaminę C, która niemalże cała się wchłania i nie powoduje skutków ubocznych.

Wszystkie witaminy najbezpieczniej kupować w aptece, gdyż tam są odpowiednio przechowywane i pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Witamina C jest jedną z najczęściej kupowanych przez Polaków, ponieważ skutecznie wspomaga organizm w walce z zagrożeniami chorobowymi.