Kuchnia pomorska

Obiad

Polska, pomimo tego, że nie jest nie wiadomo jak dużym obszarowo państwem, charakteryzuje się odmiennością poszczególnych regionów, jeżeli chodzi o kulturę, mentalność, czy choćby kuchnia.

Kuchnia pomorska czyli co zjemy w Szczecinie

ObiadSzczecin, to jedno z wielu miast, które może poszczycić się potrawami niewystępującymi nigdzie indziej. Z tego powodu też, będąc w Szczecinie, warto spróbować tamtejszych przysmaków. Możemy zarówno wybrać się do restauracji, oferujących tradycyjne regionalne dania, jak i skorzystać z firm oferujących dowóz obiady szczecin, które w swoim menu, także posiadają tradycyjne pomorskie przysmaki. Ciekawostką jest, że Szczecin to także bardzo specyficzna gwara, która w niektórych rejonach jest nadal żywa, dlatego zamawiając catering, często można wpaść w pułapkę niezrozumiałych dla nas nazw. Oto kilka najpopularniejszych potraw, które możemy zamówić w województwie pomorskim, a których nazwa może nam niewiele powiedzieć:
1). Oczywiście na pierwszym miejscu plasuje się pyra, czyli po prostu ziemniak. I tak mamy do wyboru pyry z gzikiem, czyli twarogiem ze śmietaną, cebulą i szczypiorkiem. Zamawiając catering, możemy spotkać się z nazwą plyndze, czyli placki ziemniaczane, oraz wywołującą często nieodpowiednie skojarzenia „ślepe ryby czyli…. postna zupa ziemniaczana. Jedzenie szczecińskie to także wszelkiego rodzaju kluski: pampuchy

2). Kuchnia pomorska to także dawne jedzenie szlacheckie kiedy na stołach popularna była czernina czyli zupa z kaczej lub króliczej krwi oraz galaret czyli powszechna galareta wieprzowa z warzywami.

3). Szczecin nie był by szczecinem gdyby nie smakołyki takie jak rogale świętomarcińskie które w tej chwili w ramach przepisów pieczone są tylko w renomowanych miejscach na terenia miasta. Z deserów mamy także szneki z glancem czyli drożdżówki z lukrem oraz klasyczna szczecińska babka z… oczywiście mąki ziemniaczanej.

Warto poznać kilka najbardziej popularnych nazw żeby uniknąć zaskakujących niespodzianek w momencie kiedy zamawiamy dowóz jedzenia z okolic Szczecina.